Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

Ο Ακτινωτός Κρατήρας TYCHO


Γεωλογική περίοδος: Κοπερνιανή (από -1,1 δισεκατομμύρια έτη από την παρούσα ημέρα)
Διάσταση: 88 x 88 Km/52x52 Mi
Ύψος: 4800 m/14500 ft
Ύψος/ευρέως αναλογία: 0.0565

Περισσότερα στοιχεία
για τον κρατήρα
θα βρείτε: http://en.wikipedia.org/wiki/Tycho_(crater)

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Ο κρατήρας Ερατοσθένης

Ο κρατήρας Ερατοσθένης (Eratosthenes) είναι σχετικά ένας βαθύς σεληνιακός κρατήρας ύψους 3570 μ. και διάσταση 60 Χ 60 χιλ., που βρίσκεται ανάμεσα στα όρια μεταξύ της θάλασσας των Ιμβρίων (Mare Imbrium) και και του κόλπου Aestuum στις περιοχές των θαλασσών. Διαμορφώνει το δυτικό τέρμα των Απεννίνων οροσειρών (Apenninus Montes). Ο κρατήρας έχει ένα σαφές κυκλικό πλαίσιο των εσωτερικών του τοιχωμάτων με το κεντρικό βουνό στο εσωτερικό του δίνοντας έτσι ένα οξύ και ανώμαλο πυθμένα. Στο εξωτερικό του μέρος στερείται ο ίδιος τον ακτινωτό, αλλά καλύπτεται νοτιοδυτικά από τις ακτίνες του κρατήρα Κοπέρνικου.
Ο κρατήρας θεωρείται πως έχει δημιουργηθεί πριν 3,2 δισεκατομμύρια χρόνια, (Eratosthenian lunar geologic timescale). Παρουσιάζει ενδιαφέρον ο εξερετικός σχηματισμός και η περίοδος της παρατηρήσεις του είναι μία μέρα μετά το πρώτο τέταρτο ή το τελευταίο τέταρτο της σελήνης.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

Κρατήρας Πυθαγόρας

Ίσος όσοι τύχουν να διαβάσουνε αυτό το άρθρο με ονομάσουν ρομαντικό, αλλά θέλω να ξέρετε πως όποτε σηκώνω τα μάτια μου και βλέπω το Φεγγάρι εντυπωσιάζομαι πάρα πολύ. Έτσι αποφάσισα να παραθέσω διάφορες φωτογραφίες με τους ποιο σημαντικούς κρατήρες, τις σημαντικές θάλασσες και τα όρη της.
Για αυτό ας φανταστούμε όλοι πως κάνουμε έναν "Περίπατος στη Σελήνη"
Έτσι ξεκινάω με τον εντυπωσιακό κρατήρα Πυθαγόρα.

Ο Πυθαγόρας είναι ένας προεξέχων σεληνιακός κρατήρας πρόσκρουσης, που βρίσκεται κοντά στο βορειοδυτικό σεληνιακό άκρο. Βρίσκεται ακριβώς στα βορειοδυτικά του λίγο μεγαλύτερου κρατήρα Babbage. Ο κρατήρας κατά την παρατήρηση έχει μια ωοειδή εμφάνιση λόγω της πλάγιας γωνίας που προβάλει προς τη γη η σελήνη. Μόνο το δυτικό μέρος του εσωτερικού μπορεί να παρατηρηθεί από τη γη, η άλλη πλευρά που είναι μόνιμα κρυμμένη από τη θέα παρατήρησης.Το καλά συντηρημένο πλαίσιο του κρατήρα Πυθαγόρα έχει έναν ευρύ σύστημα από πλευρικά πεζούλια, που ανέρχονται σε ύψος 5000 μ. και ένα μικρό μέρος κριού γύρω από το εξωτερικό του. Οι παρατηρητές σημειώνουν στην περίληψη του κρατήρα πως αν και φαίνεται γενικά να έχει κυκλικοί διάταξη παρόλα αυτά μοιάζει να έχει εξαγωνική μορφή. Ο πυθμένας του είναι σχετικά επίπεδος λόγο της λοφώδης επιφάνειας. Γύρω από την περιφέρεια του υπάρχουν αρκετά στοιχεία των κατολισθήσεων. Στο κέντρο του πυθμένα του είναι μια ορεινή σειρά με τριπλή κορυφή που φτάνει σε ύψος το 1,5 χιλ.

Δύο ακόμα απόψεις του κρατήρα με τους άλλους "γείτονες" κρατήρες γύρο του.